Profile


Η Διασωστική Ομάδα Καβάλας (Δ.Ο.Κ.) είναι μια εθελοντική, μη κυβερνητική οργάνωση που ιδρύθηκε το 2005 με αριθμό καταχώρησης στο πρωτοδικείο Καβάλας 5/3-3-2005, και εντάχθηκε στο επίσημο δυναμικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με αριθμό μητρώου 13/2005. Σήμερα έχει στο δυναμικό της περισσότερα από 120 εγγεγραμμένα μέλη.

Συμμετέχει δε από την ίδρυσή της στον Πολιτικό Σχεδιασμό Εκτάκτου Ανάγκης (Π.Σ.Ε.Α.) όπως και στο Συντονιστικό Όργανο Περιφέρειας της Καβάλας (Σ.Ο.Π.Ε. ή Σ.Ν.Ο. παλαιότερα). Προσφάτως επίσης έχουμε κληθεί επίσης να συμμετάσχουμε στην Επιτροπή Οργάνωσης του Σχεδίου Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης Κεντρικού Αερολιμένα Καβάλας.

Πρωταρχικός ρόλος της Δ.Ο.Κ. είναι η διενέργεια επιχειρήσεων έρευνας & διάσωσης συνανθρώπων μας που απειλείται η ζωή ή η σωματική τους ακεραιότητα λόγο πρωτογενών ατυχημάτων εξαιτίας φυσικών ή τεχνολογικών καταστροφών.

Δευτερεύον μα εξίσου σημαντικός ρόλος είναι η ενεργός συμμετοχή μας στην διάδοση του ιδεώδους του εθελοντισμού και της οικολογίας στην κοινωνία μας.

Είμαστε διαρκώς σε ετοιμότητα επέμβασης επικουρικά των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών με τις οποίες συνεργαζόμαστε άψογα σε όλα τα επίπεδα διοίκησης (Γ.Γ.Π.Π., Π.Σ.Ε.Α., Ε.Κ.Α.Β., Π.Υ., Ε.Μ.Α.Κ., Ε.Α., ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ, ΛΙΜΕΝΙΚΟ) σε όλα τα πεδία και κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.

Στα 6 χρόνια δράσης της ομάδας έχουμε ήδη οργανώσει και συμμετάσχει σε δεκάδες επιχειρήσεις

  • έρευνας και διάσωσης σε βουνά, θάλασσα, ποτάμια, βάραθρα,
  • δασικής πυρόσβεσης,
  • συνδρομής σε πλημμύρες,
  • και ως υποστηρικτική δύναμη σε εκδηλώσεις σωματείων και φορέων της περιφέρειας.

 

Συμμετέχουμε δε κάθε χρόνο ενεργά στην πρόληψη οικολογικών καταστροφών μέσα από οργανωμένες δραστηριότητες δασικής πυροφύλαξης και δεντροφύτευσης, αλλά και σε ασκήσεις αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης, πάντα σε συνεργασία με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς.

Με το έργο μας αυτό επιτύχαμε την αναγνώριση από τις τοπικές αρχές και την  κοινωνία τόσο στο τομέα επέμβασης όσο και στο τομέα πρόληψης των φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών αλλά και στην μετάδοση του πνεύματος του Εθελοντισμού και της Οικολογίας.

Βασικό μας μέλημα η συνεχής εκπαίδευση των μελών μας τόσο στην ανάπτυξη εξειδικευμένων  διασωστικών τεχνικών όσο και στην παροχή Α’ βοηθειών. Αυτό γίνεται σε συνεργασία κυρίως με την Γ.Γ.Π.Π. το Ε.Κ.Α.Β., αλλά και με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.

Η εκπαίδευσή μας που σχεδιάστηκε από την Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και  υλοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων  πιστοποιείται με Σύστημα Ποιότητας ISO 9001:2000 και υποστηρίζεται από Εθνικό Δίκτυο Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και Ερευνητικών Φορέων καθιστώντας μας έτσι την εκ του νόμου απαιτούμενη ομάδα εθελοντών Πολιτικής Προστασίας των Δήμων.

Η τεχνική επιτροπή της Υγειονομικής υπηρεσίας της ομάδας στελεχώνεται από επαγγελματίες διασώστες και υγειονομικούς με πολύχρονη πείρα και πιστοποιημένη εκπαίδευση.

Επιπλέον περισσότερα από 30 μέλη μας έχουν πιστοποιηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης (Ε.R.C.: επίσημος παγκόσμιος φορέας πιστοποίησης) στην Βασική Υποστήριξη Ζωής (ΚΑΡΠΑ) με αλλά και χωρίς τη χρήση  Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα τμήματα του εξειδικευμένου εξοπλισμού μας.

Έτσι είμαστε σε θέση να προσφέρουμε αξιόπιστα και αποτελεσματικά Α’ Βοήθειες αλλά και να αναλαμβάνουμε την διασωστική και υγειονομική κάλυψη ως υποστηρικτική δύναμη του Ε.Κ.Α.Β. σε κοινωνικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες.

Στο δυναμικό της ομάδας περιλαμβάνονται διασώστες ορειβάτες, αυτοδύτες, αερομεταφερόμενοι δασοπυροσβέστες, διασώστες ορμητικών νερών (ποταμών), ναυαγοσώστες, νοσηλευτές, ραδιοερασιτέχνες. Έχουμε επιπλέον την τύχη να έχουμε μέλη μας επαγγελματίες πιστοποιημένους ομοσπονδιακούς εκπαιδευτές ορειβασίας –  ορεινής διάσωσης, και αυτόνομης κατάδυσης – θαλάσσιας διάσωσης.

Η παρουσία και η προσφορά Ελλήνων εθελοντών διασωστών σε καταστροφικά συμβάντα όπως το πρόσφατο στην Αιτή ή άλλα παλαιότερα (Αθήνα, Ιταλία, Φιλιππίνες, Μαρόκο κα), αποδεικνύουν ότι η δύναμη του εθελοντισμού μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα εφόσον βρει την κατάλληλη υποστήριξη.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία.

eXTReMe Tracker