ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΚΑΘΕΤΟΥ ΠΕΔΙΟΥ

May 1, 2013  
Βρίσκεται στη κατηγορία Nεα

Τον μήνα που μας πέρασε δώδεκα μέλη του τμήματος ορεινής διάσωσης εκπαιδεύτηκαν στις τεχνικές διάσωσης και απεγκλωβισμού τραυματία σε κάθετο πεδίο.

Η εκπαίδευση έγινε σε κατάλληλα πεδία προσομειώνοντας τις συνθήκες πραγματικού περιστατικού που απαιτεί την κάθετη προσέγγιση του τραυματία, την παροχή Α’ βοηθειών και την ακινητοποίησή του.  Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η απομάκρυνσή του εκτελώντας δύο πιθανά σενάρια. Το ένα αφορούσε την καθέλκυση και το δεύτερο την ανέλκυση χρησιμοποιώντας ειδικό μηχανικό βαρούλκο ώστε να ακολουθήσει η διακομιδή του στην πλησιέστερη υγειονομική μονάδα.

Πιθανά συμβάντα που θα απαιτούσαν ανάλογη διαχείριση θα μπορούσαν να είναι η πτώση ατόμων ή οχημάτων σε ρέματα, γκρεμούς, πηγάδια, κτίρια, βάραθρα αλλά και ορειβατικά ατυχήματα.

Όλες οι παραπάνω τεχνικές αναλύθηκαν θεωρητικά στις εγκαταστάσεις μας και εφαρμόσθηκαν πρακτικά σε δύο κάθετα πεδία της περιοχής μας και υπό διαφορετικά σενάρια. Όλα εξελίχθηκαν βάση προγράμματος εκπαίδευσης το οποίο υλοποίησε ο οδηγός βουνού και ομοσπονδιακός εκπαιδευτής ορειβασίας Εξακοίδης Αρχοντής. Τον σχεδιασμό της θεματολογίας του προγράμματος τον επιμελήθηκε το Δ.Σ. σε συνεργασία με τον εκπαιδευτή.

 

 

 

 

Για την υλοποίηση της εκπαίδευσης χρησιμοποιήθηκε ο ειδικός εξοπλισμός που πρόσφατα μας χορηγήθηκε δια μέσου του Δήμου Καβάλας από την Γ.Γ.Π.Π. τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά για την υποστήριξή τους.

Το αποτέλεσμα της ειδικής αυτής εκπαίδευσης είναι η ενίσχυση του υπάρχοντος εκπαιδευμένου δυναμικού του ορεινού τμήματος με νέα μέλη και η οργάνωσή του  κατά τέτοιο τρόπο ώστε να ανταποκρίνεται γρήγορα και αποτελεσματικά σε ανάλογα περιστατικά που απαιτούν εξειδικευμένες τεχνικές.

Η επίδοση των πιστοποιητικών εκπαίδευσης στους εκπαιδευθέντες θα γίνει την Τετάρτη 8 Μαίου στις εγκαταστάσεις μας όπου και θα προβληθεί το ανάλογο φωτογραφικό υλικό.

 

eXTReMe Tracker