ΑΣΚΗΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΔΙΑΣΩΣΗΣ.

February 14, 2012  
Βρίσκεται στη κατηγορία Nεα

 

 

 

 

 

 

Τις βραδινές ώρες του Σαββάτου 11 Φεβρουαρίου 2012 υλοποιήθηκε άσκηση ΕΡΕΥΝΑΣ & ΔΙΑΣΩΣΗΣ στα πλαίσια εκπαίδευσης των μελών μας, στην περιοχή ‘Βασιλάκη’ του Αγίου Σίλα .

Η άσκηση προσομοίασε τις συνθήκες πραγματικού συμβάντος και υλοποιήθηκε άνευ προειδοποίησης των μελών. Το σενάριο αφορούσε όχημα 4Χ4 που είχε ανατραπεί με 2 επιβάτες σε σημείο περίπου25 μέτρων κάτω από το δρόμο και απαιτούσε αρχικά την έρευνα και τον εντοπισμό του με τη χρήση GPS. Στη συνέχεια οι διασώστες απεγκλώβισαν τον τραυματισμένο οδηγό και τον ακινητοποίησαν επί τόπου στο ειδικό φορείο. Αμέσως μετά μαζί με δύο τραυματιοφορείς ανελκύστηκε με χρήση πολύσπαστων στο δασικό οδικό δίκτυο. Παράλληλα ξεκίνησε έρευνα εντοπισμού του 2ου επιβάτη ο οποίος και βρέθηκε τραυματισμένος στα 1200μ περίπου από το όχημα όπου και επίσης ακινητοποιήθηκε σε φορείο και διακομίσθηκε στο χώρο των οχημάτων. Στη συνέχεια οι δύο τραυματίες ετοιμάσθηκαν για την διακομιδή τους στην πλησιέστερη υγειονομική μονάδα.

Η άσκηση στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία. Αρχικά λόγο της μεγάλης και έγκαιρης προσέλευσης αν και Σάββατο βράδυ (23 εθελοντές συμπολίτες μας επιχειρούσαν στον τόπο του συμβάντος σε40’από τον αρχικό συναγερμό) και στη συνέχεια λόγο της επιτυχούς εφαρμογής των τεχνικών έρευνας & εντοπισμού, απεγκλωβισμού, ακινητοποίησης, και ανέλκυσης των τραυματιών αποτέλεσμα του επιπέδου των μελών.

Η συνεχής και ποιοτική εκπαίδευση σε συνδυασμό με ασκήσεις ετοιμότητας όπως αυτή, εξασφαλίζουν την ετοιμότητα και την αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων της Διασωστικής Ομάδας Καβάλας. Το πλούσιο ιστορικό δράσης της  την τοποθετεί δίκαια ανάμεσα στις καλύτερες και περισσότερο αναγνωρισμένες Εθελοντικές Διασωστικές ομάδες της χώρας μας.

Αποδεικνύεται τέλος, ότι ο εθελοντισμός έχει την δύναμη να συντελέσει θετικά στην αναβάθμιση της κοινωνίας μας διαμέσου των ενεργών πολιτών της ιδίως σε περιόδους κρίσης θεσμών και αξιών όπως αυτή που διέρχεται ο τόπος μας τώρα.

 

eXTReMe Tracker